'Op de eerste herfstige avond loop ik, gewapend met paraplu, het kleine stukje van de Bond, over de Dorpstraat naar de Pastorie. De ingang bevindt zich aan de Harreveldseweg, en na mijn paraplu in het gangetje gezet te hebben, stap ik de gezamenlijke woonkamer binnen. Dit is een prachtige grote ruimte met een aantal eettafels en een zithoek met comfortabele stoelen en een TV. Een aantal bewoners die zich daar geïnstalleerd hebben, kijken mij nieuwsgierig aan. Een paar minuten later arriveert Bart ook en onder het genot van een kop koffie verplaatsen we ons naar het gezamenlijke kantoortje, dat zich centraal in de woonkamer bevindt.
Sinds februari 2022 is Woonzorg Zieuwent geopend en inmiddels zijn alle appartementen bezet. Het is een kleinschalige Woonzorglocatie met 13 appartementen waarvan 3 bewoont kunnen worden door echtparen. Niet alle bewoners komen uit Zieuwent, er wonen ook mensen die gekozen hebben voor Woonzorg Zieuwent omdat het concept hen aansprak. Ook al is het een kleinschalige Woonzorglocatie, dat betekent nog steeds dat het moet voldoen aan dezelfde richtlijnen, procedures en eisen als grote zorginstellingen. Zo kan je hier alleen wonen met een zorgindicatie ZZP4, ZZP5 of ZZP6 en is er 24 uur per dag zorg aanwezig met een verpleegkundige achterwacht. Els heeft op dit moment een team met 25 medewerkers en 25 vrijwilligers die de dagelijkse zorg en activiteiten organiseren voor de bewoners. Els merkt op dat er een hoge bereidheid is onder de medewerkers en vrijwilligers, en dat deze groep altijd klaar staat voor de bewoners. Ze vertelt dat er enkele weken geleden een teambuilding heeft plaatsgevonden waarin ze de kernwaarden van de Woonzorg Zieuwent hebben besproken: samen met respect, aandacht, plezier en kansen om te groeien voor het personeel. Transparantie is hierbij heel belangrijk, ideeën en besluiten worden teambreed overlegd.
Transparantie naar de bewoners staat bij Els centraal. Vanwege de kleinschaligheid is niet alleen belangrijk dat er respect, aandacht en plezier is maar ook dat bewoners zich thuis voelen. “Hoe zou je het thuis doen?” is een opmerking die dikwijls voorbij komt wanneer ze zich afvraagt hoe met bepaalde situaties om te gaan. Bewoners bepalen zelf hoe laat ze opstaan in de ochtend. Vervolgens ontbijten (de meeste mensen) gezamenlijk in de gezamenlijke woonkamer. Menu’s worden in overleg met de bewoners gemaakt, en op basis daarvan worden de boodschappen besteld. Bewoners hebben inbreng en vrijheid hierin. In overleg worden er activiteiten die bewoners leuk vinden georganiseerd. De organisatie is handen van de activiteiten commissie. Regelmatig worden er uitjes buiten de deur georganiseerd: zandsculpturen bekijken in Diepenheim, pannenkoeken eten bij Erve Kots of een rondrit met de huifkar. Ook intern worden er activiteiten georganiseerd: beauty ochtenden, muziek maken en zingen, gymmen, bloemschikken of fietsen met de duofiets. Medewerkers en vrijwilligers kijken samen met bewoners naar wat zij leuk vinden. Mensen zijn vrij in wat ze willen of ze meedoen. Net zoals thuis helpen bewoners, voor wie kan en wil, met het bereiden van het avondeten, samen met een vaste groep vrijwilligers. Tijdens ons gesprek met Els is het rustig in de gezamenlijke woonkamer. De meeste mensen zitten op hun eigen appartement, gewoon lekker TV te kijken. Maar er wordt ook regelmatig ’s avonds samen gekaart of spelletjes gespeeld.
Ruim anderhalf jaar geleden is Woonzorg Zieuwent geopend, maar het traject loopt natuurlijk al veel langer. Op de vraag of Els blij is dit gestart te zijn, krijgen we volmondige JA. Het was al een lange tijd een droom van haar om een Woonzorglocatie te openen en ze heeft nog geen moment spijt gehad. Het eerste jaar was vooral veel uitzoeken: de bewoners leren kennen, het team leren kennen, processen en werkzaamheden eigen maken. Het belangrijkste voor Els is dat bewoners en medewerkers tevreden zijn. De zorg blijft constant in beweging en zo Woonzorg Zieuwent ook. Voor de toekomst zijn er nog veel plannen en ambities. Gedachtes over eventuele dagbesteding, mogelijkheden tot het aanbieden van maaltijden voor ouderen in Zieuwent die niet in Woonzorg Zieuwent wonen, spelen regelmatig door het hoofd.
Hoewel Els het woord Söwent nog niet goed kan uitspreken, geeft ze aan zich hier inmiddels helemaal geïntegreerd te voelen. Ze nodigt mensen die nog vragen hebben dan ook van harte uit om deze te stellen, de deur staat altijd open. Ook als mensen ideeën hebben, hoort Els het graag. Via info@woonzorgzieuwent.nl of via de website kunnen mensen hiervoor altijd contact opnemen.'
Auteurs: Bart Kolkam en Iris Weelink